Bor du i en bolig, der opvarmes med fyringsolie? Så har du sikkert bemærket, at olieprisen svinger meget. Men har du tænkt over hvorfor? Det er der mange grunde til, som du kan læse mere om herunder.
Hvad er det, der bestemmer olieprisen?
Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind, når det kommer til prisen for fyringsolie. Først og fremmest er det naturligvis udbud og efterspørgsel, der påvirker prisen. Hvis der ikke er en balance mellem produktionen af olie og forbruget, så har det altså en betydning for oliens pris. Men det er bestemt ikke det eneste, der er afgørende for prisen på fyringsolie:
- Dollarkursen
- Interne uroligheder i de lande, der producerer olie
- Rygter om olieprisen i forbindelse med møder i OPEC
- Når de største olieselskaber ønsker en højere eller lavere pris til fordel for deres egen position på markedet
Lagrene hos olieselskaberne har en indflydelse
De store spillere på markedet prøver altid på at have store lagre af olie købt, når priserne for olien er lav. Men hvis prisen på olie har været høj i en længere periode, løber olieselskaberne tør for den billige fyringsolie, da der trods alt er en grænse for, hvor meget de kan have på lager. Olieprisen bliver derfor højere i takt med, at lagrene tømmes.
Så snart det bliver køligere og flere har brug for fyringsolie, så slipper den billige fyringsolie altså op hos olieselskaberne, og det bliver dyrere for dig at købe fyringsolie. Hold derfor altid øje med oliepriserne, så du kan slå til, når der er billig fyringsolie på markedet.