Energimærkning er lovpligtigt i forbindelse med salg af bolig

Står du og skal sælge din bolig? Så er der en lang række ting, der skal være på plads, før det kan lade sig gøre. En af disse ting er, at der skal foreligge en energimærkning af boligen. Det er nemlig lovpligtigt. Du kan altså ikke få en ejendomsmægler til at sælge din bolig, hvis du ikke har en energimærkning. 

Hvad er energimærkning af en bolig?

Energimærkning af en bolig er en rapport, som indeholder oplysninger om en boligs energiforbrug og synliggør dens energieffektivitet. Denne energimærkning gør det muligt for eventuelle købere af boligen at få et indblik i, hvor energiøkonomisk boligen er. Rapporten fortæller altså køberen, hvad det vil koste at holde boligen varm og ventileret. 

Forbruget beregnes ud fra nogle standardbetingelser. Der kan derfor være forskel på det beregnede forbrug i energimærkningen og det forbrug, som du oplever med dine forbrugsvaner.

Energirapporten foreslår også energiforbedringer

En energirapport indeholder ikke kun oplysninger om en boligs energiforbrug. Den kommer også med forslag til eventuelle forbedringer i forhold til at spare på energien. På den måde kan køberne se, om der er tiltag, som de ønsker at bruge penge på samt finde ud af, hvad det koster for disse forbedringer. 

Forslag og oplysninger, som en energirapport kan indeholde, er eksempelvis at efterisolere taget, samt hvor meget der spares i energi på dette. Det kan også være forslag om at udskifte et gammelt og udtjent olie- eller gasfyr til en varmepumpe eller at erstatte gamle termoruder med nye effektive energiruder.